Källagårdens fruktodlingar

När Jörgen och hans bror Jan-Gunnar tog över Källagården efter sina föräldrar lagrade, paketerade och sålde de själva all frukt markerna producerade. Det var äpplen, päron, plommon och svarta vinbär. Så småningom gick de med i odlarkooperativet Förenade Frukt, som i dag heter Äppelriket, som erbjöd bra och moderna lagrings- och paketteringsmöjligheter.

År 2016 omfattade fruktodlingen cirka 23 hektar äpple, 1 hektar päron, 2 hektar plommon och ett knappt hektar körsbär. Av äpplena var det Aroma och Ingrig-Marie som dominerade vidare följt av Mutsu, även kallat Vinterguld, Discovery (Rödnos), Summerred, samt de gamla populära sorterna Gravensteiner, Signe Tillisch, Katja, Kim och det sena vinteräpplet Gloster.

De päronsorter som odlades på Källagården var Pierre Corneille, Charneu, Conference och Alexander Lucas. Av plommon fanns den senmognande Monark och den då nya sorten Jubileum. I dag omfattar äppelodlingen huvudsakligen äppelsorten Frida. På åkermark som tidigare var fruktodling odlas numer lantbruksgrödor.

• WEBB-TV: Maskinen som plockar äpplen Sydsvenskan 17 oktober 2011
• Hagelskurar förstörde årets äppelskörd Sydsvenskan 21 juli 2008 (PDF)

Ägaren Jörgen Andersson i en reklamkampanj för Svenskt Sigill.
Ägaren Jörgen Andersson i en reklamkampanj för Svenskt Sigill.